’t broeit en groeit in m’n hoofd op zoek naar de juiste sfeer

Annelies bij de bloeiende crocosmia. “Ik ben een tuinmens geen stenenmens.” (foto: Feikje Breimer)

door Feikje Breimer

Annelies Wolsink kocht samen met haar man Han dertig jaar geleden een nieuw huis. Met vijfhonderd vierkante meter grond was er op tuingebied het nodige werk. De hoogteverschillen, de zon, de grondsoort. Ze bezocht tuinen om inspiratie op te doen, inmiddels ontwerpt ze tuinen als schilderijen en geeft professioneel advies.

Hengelo- Annelies (64) is meer dan dertig jaar secretaresse geweest in Doetinchem. Dat ze daarnaast ook een opleiding Vakbekwaam Hovenier volgde komt door een bezoek aan een beroemde Achterhoekse tuin. Annelies: “Na mijn werk fietste ik via Hummelo terug naar huis en bezocht de tuin van Piet Oudolf. Ik kwam in gesprek met Anja Oudolf die zei dat je nooit te oud bent om te leren. Ik was toen veertig jaar met twee kleine kinderen en heb de stap gezet om in de avonduren naar school te gaan. Op het Groenhorstcollege in Velp heb ik in drie jaar de opleiding Vakbekwaam Hovenier afgerond. Met steun van Han lukte dat.”

palet

De kisten met planten zijn het palet waar Annelies mee werkt. Ze maakt wel een schets maar beslist ter plekke waar planten uiteindelijk komen te staan. Een hovenier of de bewoners zelf verzorgen de uiteindelijke aanleg. Annelies: “Ik neem overal ruim de tijd voor. Wat willen mensen en wat is de ligging van de tuin? De bodemstructuur is bepalend voor welke planten geschikt zijn, hiervoor laat ik een bodemexpert onderzoek doen. Zo kan ik gericht adviseren. Ik hou van meerstammige bomen en rozen.

Ik pas geurende rozen toe in een kleur die past bij de overige beplanting en natuurlijk mijn opdrachtgever. Clematissen leg ik op een heg, als je de heg met wat beleid snoeit komt het wel goed met die clematis. Ik neem vooral de tijd om na te denken wat bij de klant past. Het broeit en groeit in mijn hoofd zodat ik uiteindelijk de juiste sfeer kan neerzetten. Hun sfeer, niet de mijne. Ik adviseer op maat en ga uit van wat de klant mooi vind. Als iets niet kan of onverstandig is dan leg ik dat uit.”
Annelies verzorgde het beplantingsplan voor de geveltuinen in de Spalstraat in Hengelo, richt boerderijtuinen opnieuw in en herstelde de tuin van een villa in Velp. Annelies: “Ik kom graag een keer terug om te kijken hoe het met de tuin is. Samen een bakje koffie drinken op de goede afloop, dat is één van de leuke kanten van mijn werk.”